Wat is dividendbelasting?

Geplaatst op

Dividendbelasting is een belasting voor rechtspersonen, zoals bijvoorbeeld een besloten vennootschap, die dividend uitkeert aan aandeelhouders. De vennootschap dient hierover dividendbelasting aan de Belastingdienst te betalen. Heeft u als ondernemer een bv en keert u dividend uit aan privé  als dga? In dat geval moet de bv 15% dividendbelasting inhouden voordat de uitkering plaatsvindt. Overigens is de dividendbelasting als dga te verrekenen met de verschuldigde belasting in box 2. Dividendbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Accountantskantoor Hoff is specialist in alles wat met dividendbelasting te maken heeft. Neem contact op voor meer informatie.

Hoe werkt dividendbelasting?

De dividendbelasting bedraagt in 2023 15% en betreft een inhouding op het dividend dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd. De bv die dividend uitkeert, dient aangifte voor de dividendbelasting te doen. Dit moet binnen een maand na de uitkering van het dividend gebeuren.

Nadat het dividend beschikbaar gesteld is aan aandeelhouders dient u binnen een maand na de dag van beschikbaarstelling aangifte te doen bij de Belastingdienst. Het is belangrijk om dit tijdig te doen, want anders loopt u het risico een naheffingsaanslag te ontvangen net als een boete. De betaling van dividendbelasting dient eveneens binnen een maand plaats te vinden.

Impact op ondernemers

U heeft als ondernemer de keuze om winst uit te keren in dividend of om de winst in uw vennootschap te houden en te investeren. Het is namelijk niet verplicht om dividend aan aandeelhouders uit te keren. De keuze voor uitkeren van dividend en belasting betalen, heeft impact op uw bedrijfsfinanciën. Het kan bijvoorbeeld afhankelijk van uw bedrijfsdoelstelling gunstiger zijn om geen dividend uit te keren, maar de winst te herinvesteren. Dit met als doel om verder te groeien, waardoor de waarde van uw bedrijf toeneemt en de waarde voor aandeelhouders in de toekomst stijgt.

Voordelen van goed belastingadvies

Het mag duidelijk zijn dat het belangrijk is dat u ten aanzien van de keuze voor dividend uitkeren of herinvesteren de juiste beslissing neemt. Daarom is het aan te raden om belastingadvies te vragen. U krijgt in dat geval advies van een fiscaal specialist om uw belastingverplichtingen te optimaliseren.

Wijzigingen in de wetgeving

Het is niet alleen in de huidige situatie van belang om gedegen belastingadvies te krijgen, maar ook met het oog op de toekomst. Er staan namelijk wijzigingen in de wetgeving te wachten omtrent de tarieven in box 2. In 2024 zijn er twee tariefschrijven, namelijk een eerste tariefschijf met 24,5% belasting tot € 67.000 en een tweede tariefschijf met 33% voor bedragen daarboven. Deze veranderingen hebben eveneens impact op het optimaliseren van uw financiën.

Advies van Accountantskantoor Hoff

De keuze die u maakt om wel of geen dividend uit te keren, heeft impact op uw bedrijfsvoering. Daarom is het aan te raden om professioneel belastingadvies in te winnen, zodat u zekerheid krijgt met betrekking tot een optimaal fiscale bedrijfsvoering. We zijn u bovendien graag van dienst in relatie tot de aangifte dividendbelasting 2023 en advisering omtrent wel of niet dividend uitkeren. Neem contact op met Accountantskantoor Hoff voor meer informatie of om direct een afspraak te maken. we zijn telefonisch te bereiken op 0229 280 090.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Maak nu een afspraak voor een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze adviseurs of accountants in Hoorn.